Deri Konfeksiyon
Program çeşitli hayvan derilerinin temizlenmesi, boyanması ve işlenmesi gibi işlemleri yürütebilecek eleman yetiştirir. Mezun teknikerler deri ve lif teknolojisi alanında eğitim almış ziraat mühendislerinin yönetiminde kamu ve özel sektöre ait işleme fabrika ve atölyelerinde iş bulabilirler.
Deri Konfeksiyon Programının Amacı : Deri konfeksiyon programının amacı, deriden manto, ceket, kaban vb. giyim eşyaları üreten işletmelerde yöneticilerle usta ve işçiler arasında görev yapan ara elemanları yetiştirmektir.
Deri Konfeksiyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Deri konfeksiyon programında, dericilikte temel işlemler, teknik resim, deri kalıp hazırlama teknikleri, deri dikim teknikleri, deri süsleme teknikleri giysilik deri işleme teknikleri, maliyet hesapları, kalite kontrol ve bilgisayar işletim sistemi gibi dersler okutulmaktadır.
Deri Konfeksiyon Okumak için Gereken Nitelikler : Deri konfeksiyon programında okumak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme göz, el ve ayakları eşgüdümle kullanabilme yetenekleri gelişmiş, başkalarını yönetebilen, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam ve dayanıklı; sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte ilerlemeyi kolaylaştıran bir özelliktir.
Deri Konfeksiyon Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
MİMAR SİNAN - MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - BOR HALİL-ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR - GEDİZ MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR - SALİHLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE - ULUBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE - UŞAK MESLEK YÜKSEKOKULU
Deri Konfeksiyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Deri konfeksiyon programını bitirenlere "Deri Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Deri konfeksiyon teknikeri, çalıştığı işletmede üretim yöneticilerine yardımcı bir eleman olup üretimi yapılacak modellerin teknik ve artistik çizimlerini yapar. Çizilen modellerin kalıplarını hazırlayarak serileştirir. Üretim sırasında oluşacak bozuklukların düzeltilmesini, deri konfeksiyon atölyelerinde, derinin özelliğine bağlı olarak deri ve tozları çalışan makinelerin gürültüleri bulunmaktadır. Üretim belli vardiyalar halinde ve kışın yoğun olarak yürütülmektedir. Çalışma sırasında, işçiler, ustabaşılar ve yöneticiler ile sürekli iletişim halinde bulunmaktadır. İşyerinde makinelerin ve kesici aletlerin dikkatsiz kullanımından kaynaklanan kaza riskler mevcuttur.
Deri Konfeksiyon Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Deri konfeksiyon bölümünü bitiren elemanlar, hızla gelişmekte olan sektör için ara eleman olarak yetiştirilmektedir. Bu nedenle çalışma imkanları oldukça geniştir. Bu sektörün oldukça geliştiği İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Uşak gibi şehirlerde iş bulma imkânı daha yüksektir.